Kdyby mi někdo někdy řekl, že budu jíst řízek s knedlíkem a se zelím, zaťukal bych si na čelo a rovnou bych se mu vysmál…
Jenže, dnes už vím, že tahle kombinace není blábol a že doopravdy existuje a světe div se už od dob našich babiček.
Při toulání Adršpašsko-teplickými skálami jsem strávil víkend v Hotelu Orlík v Teplicích nad Metují. Při večeři a prohlížení menu v hotelové restauraci jsem narazil na Pavlišovský řízek přes půl talíře. Dal jsem nepátral a protože jsem měl docela hlad, řízek jsem si objednal. K mému velkému překvapení, ale přede mnou přistál řízek s knedlíkem, zalitý sosem a vedle v kastrůlku dušené kyselé zelí.
Samozřejmě, že jsem to snědl, ale nedalo mi to abych po stopách téhle divné kombinace trošku nezapátral.
A zjistil jsem, že ve východočeském pohraničí, v Kladsku kousek od Náchoda leží vesnička Pavlišov, která této neobvyklé kombinaci dala název. Odtamtud se pak rozšířil do kraje a já tak na něj mohl narazit právě v Teplicích nad Metují.
Tolik z googlu, ale od servírky jsem se dozvěděl, že Pavlišovský řízek vlastně není vůbec žádný speciální recept, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale jde jen o specifické servírování, které spočívá v tom, že se k smaženému, obalovanému řízku podávají knedlíky se zelím. V různých lokalitách se potom různě kombinuje knedlík houskový s knedlíkem bramborovým. Rovněž servírované zelí může být v závislosti na místě a hostiteli, buď bílé a to ve variantě kyselé nebo sladkokyselé či dušené červené.
To jsou věci, co? Jak bych to jen uzavřel…
Pavlišovský řízek by měl rozhodně zkusit ochutnat každý. Někomu bude chutnat, někomu ne. Ale odmítat ho s představou, že knedlík a zelí k obalovanému řízku nepatří, je přinejmenším hloupost. Mě to jídlo nenadchlo, ale ani neurazilo. Je to prostě jiný, je to něco na co nejsme zvyklí. Řekl bych, že nejdůležitější v celé té nezvyklé variaci bude to zelí. Jeho chuť určuje konečný výsledek. A to měli v hotelu Orlík fakt dobré. Takže až budu zase někdy courat Kladským pomezím, rád si „pavlišovák“ dám i jinde, abych mohl srovnávat.
Za mě to je rozhodně zajímavé, stojí za to dát tomu šanci. Hodnotil bych tak 6 z 10. Hladovej ještě o bod víc…
Thank You For Your Vote!
Sorry You have Already Voted!
Peťan
Před vandrem nikdy nepodceňuju přípravu. A tak sebou nosím blok a tužku. A o tom se tu můžete přesvědčit...
žádné komentáře